CZ EN

Ministr Stanjura hostem Otázek Václava Moravce

Zdroj: ČT 24,  15.10.2023


Václav Moravec, moderátor
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky. Vstupujete do jedinečného prostoru pro diskuzi. Slabá poptávka tuzemských domácností, hlavní důvod, proč se česká ekonomika, ekonomika jako jediná ze zemí EU, zatím nevrátila na předcovidovou úroveň. Ceny rostou. V září meziročně o bezmála 7 %. A lidé se musejí připravit na to, že příští rok mimo jiné zaplatí víc za elektřinu, protože kabinet premiéra Petra Fialy přestane za domácnosti a firmy platit poplatky za obnovitelné zdroje. Do jaké míry se lidé omezují ve svých výdajích? Podívejme se na srovnání nejnovější podzimní vlny Trendů Česka 2023 a jarní vlny dotazování. Už to vidíte. Lidé oproti jaru letošního roku více omezují své výdaje. Návštěvy restaurací omezilo 66 % dotázaných, to je o sedm procentních bodů více než v březnu. Na dovolené a cestování šetří podle sociologů 57 % lidí, na jaře to byla přibližně polovina. Výdaje za vybavení domácností omezuje už víc než polovina lidí oproti jarním 46 procentům. 52 % respondentů si podle šetření Trendů Česka 2023 pro Českou televizi odepře kulturu a další volnočasové aktivity. Před půl rokem to bylo přibližně 44 % dotázaných a 58 % lidí omezuje koupi oblečení a obuvi, v březnu to bylo 51 %. Na potravinách pak šetří zhruba 60 % dotázaných, na jaře to bylo 64 %. Dodejme, že sociologický výzkum se uskutečnil mezi jedenáctým až devětadvacátým zářím kombinací telefonického a internetového dotazování v poměru 70 ku 30. Zúčastnilo se ho 1200 respondentů podle kvótního výběru. A prvními hosty Otázek jsou avizovaní, ministr financí, první místopředseda občanských demokratů Zbyněk Stanjura, hezké nedělní poledne, děkuji, že jste hostem České televize.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Dobrý den.

Václav Moravec, moderátor
Mé pozvání přijala i bývalá ministryně práce a sociálních věcí, odborná poradkyně nejsilnější odborové centrály v zemi, tedy ČMKOS Jana Maláčová, vítejte, hezké nedělní poledne.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Dobrý den. Děkuji za pozvání.

Václav Moravec, moderátor
A mé pozvání přijal i bývalý viceguvernér ČNB, ale především předseda NRR Mojmír Hampl, vítejte, hezký dobrý den.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Dobré poledne.

Václav Moravec, moderátor
Začnu u vás, pane ministře, kdy podle vás spotřeba tuzemských domácností pomůže navrátit tuzemskou ekonomiku na předcovidovou úroveň?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Podle informací, kterou mi pan předseda řekl minulý týden, už jsme na předcovidové úrovni. Nechám na něj, aby to řekl přesně. Já zas opravím, jak jste řekl, že ceny rostou. No, ceny klesly o 0,7 bodu meziměsíčně a myslím, že v interpretaci té celoroční a celoměsíční inflace máme občas jako problémy jako v těch titulcích.

Václav Moravec, moderátor
Ale celoroční ceny nepochybně porostou, když je bude porovnávat s loňským rokem.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
To bezesporu ano, ale klesla celoroční inflace a hlavně klesla meziměsíční inflace, a to 0,7 bodu. 

Václav Moravec, moderátor
Vy jste měl v pátek radost, že vám prošel v Poslanecké sněmovně konsolidační balíček. Ale když se podívám na aktuální ceny kupříkladu plynu a ropy, tak ty rostou, kupříkladu jen nárůst cen plynu v průběhu tohoto týdne o 50 %. Jinými slovy, kazí vám radost z přijetí konsolidačního balíčku to, co se teď děje ve světové ekonomice, opět nárůst cen plynu a ropy?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne, to se vůbec nedá srovnat. V Izraeli je hrozný teroristický čin, to přece nemůžete srovnávat s nějakým výkyvem ceny plynu na světových trzích. A už vůbec se to nedá srovnat s tím, že některý ze zákonů, byť je důležitý, prošel dolní komorou českého parlamentu. To si myslím, že ten šok a ta hrůzná věc, co se stala, je mnohem, mnohem silnější a samozřejmě každé dění na Blízkém východě, a to určitě není stabilní oblast, má dopad na Evropu nebo na svět jako takový. Uvidíme. To, že je během jednoho týdne nějaký výkyv cen, například plynu, pak zase proti tomu, co bylo v roce 2022, je to nízko. Uvidíme, jaký ten trend bude. Zásobníky plynu jsou v ČR takřka plné, tak uvidíme, jaký to bude mít dopad. Tam jde spíš podle mě o ceny ropy, uvidíme, jak zareaguje OPEC, zda se zvýší nebo sníží produkce ropy, a to jsou věci, které žádná česká vláda není schopna ovlivnit. A jedno, v jakém je politickém složení. Ale já odpovím na tu otázku, kterou jste mi položil. 

Václav Moravec, moderátor
Vteřinku, pane ministře, ale vláda tu věc bude muset asi nějakým způsobem řešit, pokud to nebude krátkodobý výkyv, ale může být dlouhodobý. Když se podíváme na možné rozšíření onoho konfliktu na Blízkém, respektive Středním východě, nemluvě o poškození podmořského plynovodu spojujícího Finsko a Estonsko, což zatím zůstává bez většího zájmu. A také hrozba stávky v australských závodech na výrobu zkapalněného plynu. Jinými slovy, počítáte s tím, že vláda bude muset, pokud by to byly dlouhodobé trendy nárůstu cen plynu, sahat k plošným opatřením?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne, nepředpokládám to. Nevím, jak dopadne sociální dialog v Austrálii, někdy je to opravdu až k neuvěření, co má skutečně vliv na ceny komodit. Já to nijak nezlehčuji, ale nepředpokládám. Myslím si, že plošná opatření jsou možná v okamžiku, kdy vás něco zaskočí, když přijde něco neočekávaně a nemáte připraveny nástroje na adresnou pomoc. To se stalo v roce 2020 v covidu  a na začátku v prvních měsících po vypuknutí ruské agrese na Ukrajině. V okamžiku, kdy ty situace u covidu a zejména u té války bohužel trvají delší dobu, tak prostě připravujete adresná řešení, která jsou za prvé spravedlivější a ekonomicky vhodnější a v konečném důsledku taky levnější, to znamená, že mají pozitivní nebo pozitivnější dopad na státní rozpočet. U těch plošných opatření je vždycky tento problém. Ona jsou relativně rychlá, jsou ale finančně náročná a veřejné peníze pak inkasují i ti, kteří tu pomoc nepotřebují, a mnohdy se stane, že ti, kteří tu pomoc potřebují, u toho plošného řešení nedostanou tolik, kolik by si zasloužili. Nepředpokládám, že bychom nějaké plošné opatření museli použít.

Václav Moravec, moderátor
Jestli ta spotřeba tuzemských domácností, která teď je stále ještě velmi pomalá, tak pomůže natrvalo vrátit tuzemskou ekonomiku na předcovidovou úroveň?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Tak to, že je nižší poptávka domácností, za prvé není žádné překvapení a za druhé to pomáhá snižovat inflaci, to si myslím, že takhle je, protože kdybychom při tak vysoké inflaci se nesnižovala poptávka, tak ten souboj, a to zkrocení té vysoké inflace, by bylo delší. Když se podíváte do makroekonomických prognóz pro příští rok, moc se neliší v ať už domácích nebo zahraničních institucích. Předpokládá se nárůst spotřeby domácností v příštím roce zhruba mezi 3,5 a 4 %. Jsou to čísla z prognóz, které byly publikovány buď v srpnu, nebo v září. Takže v roce 2024 by měla spotřeba domácností růst mezi 3 - 4 % podle prognóz a HDP by měl zase podle různých analýz a různých makroekonomických prognóz růst mezi 2,5 a 2,8 %.

Václav Moravec, moderátor
Sdílíte, Jano Maláčová, tento pohled na táhnutí ekonomiky spotřebou tuzemských domácností, která je stále velmi pomalá, byť nepatrně roste?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Tak první věc, kterou bych chtěla říct. Vítejte v globalizovaném světě, pane ministře, to tak prostě bývá v 21. století, že všechno má dopady na globalizovanou ekonomiku. A co se týká té spotřeby domácností, to je výsledek této vlády, dvouletého fungování této vlády. Máme druhou nejhorší inflaci v Evropě, když pan ministr nás přesvědčuje, že není draho.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
To jsem neřekl.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Jsme druzí nejhorší po Maďarsku. Máme 11% pokles reálných mezd, když se tady zmiňovala makroekonomická predikce MF, tak my jsme, co se týká kupní síly, někde na úrovni roku 2017, 2018. To je prostě neuvěřitelné číslo a ve volebním roce podle té samé makroekonomické predikce. V roce 2025 budeme na úrovni roku 2018. Takže tady máte jasný důvod, prostě vláda neudělala nic s inflací. Máme obrovský propad, co se týká reálných mezd.

Václav Moravec, moderátor
Promiňte, má ale vláda činit něco s inflací? Není to centrální banka? Když se podíváte na to, že centrální banka se neřídí doporučeními svých vlastních expertů, kupříkladu, ať co se výše úrokových sazeb té první části nástupu nového guvernéra Aleše Michla a nyní, kdy odborný aparát doporučuje už pokles úrokových sazeb a bankovní rada centrální banky?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Já si myslím, že v době, kdy se diskutuje o tom, že ta inflace je zejména zisková nebo dovezená, nákladová ze zahraničí, tak vláda měla zasáhnout a měla regulovat ceny, měla zastropovat marže. Tam, kde se to udělalo. Ve většině zemí, tak máme nebo mají inflaci nižší, to znamená, že to je skutečně velmi špatné vysvědčení vlády tím, že se to tím.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Zastropovali marže v Maďarsku?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Maďarsko, to má jiné příčiny. Tam došlo k 40% devalvaci měny. To víte, pane ministře, nebo pevně doufám, že to víte.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Kde jinde?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Ve Francii, ve Skandinávii, podívejte se na ty výsledky. Takže neudělali jste nic. A máme druhou nejhorší inflaci v Evropě, a to je prostě vaše vysvědčení.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Nemáme.

Václav Moravec, moderátor
My se k tomu záhy dostaneme. Tady pohled Mojmíra Hampla. Nejdříve tedy návrat tuzemské ekonomiky na tu předcovidovou úroveň a slabá poptávka domácností.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Já to jenom opravdu chci upřesnit nebo vysvětlit, protože tenhle narativ se opakuje neustále, že nejsme před nástupem covidu, tak podle čísel statistického úřadu za rok 22 jsme se před úroveň covidu dostali. Uvidíme, jak to dopadne za celý rok 23, ale neustále tohle recyklujeme a zdá se mi, že se nikdo nedívá na ta čísla na ČSÚ.

Václav Moravec, moderátor
A vy myslíte, že to letos bude trvalé?

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Uvidíme. Říkám, je vždycky velká otázka, jak dopadnou celoroční čísla, jestli u nich nedojde k nějakým revizím zpětně, protože my, makroekonomové, víme, že máme nejistou nejenom budoucnost, ale máme nejistou i minulost, ta se nám taky mění pod rukama, ať se na tomhle nezasekneme. To podstatné je, že ekonomika je evidentně několik let ve velmi silné nerovnováze, která je charakterizována tím, co tady bylo řečeno, velmi vysokou inflací. Ta inflace mimochodem začínala, byla startována v době, kdy vy jste ještě byla ve vládě a kdy jsme tady měli dvakrát za sebou nejvyšší schodky veřejných rozpočtů vůbec v novodobých dějinách.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
3,8. 

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
V novodobých dějinách 5,8; 5,1 %.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Za rok 2021 3,8.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Ne 5,8, 5,1. Takže vy jste u toho byla a je pro mě neuvěřitelné v té debatě, že jako kdyby všichni zapomínali na to, co tady bylo před pár lety. Máme tady čtyři roky vysoké schodky, schodky přes 3 % a máme poprvé naději, že příští rok bude ten schodek pod 3 %, pokud nenastanou nějaké katastrofy, o kterých vy jste mluvil a neočekávané věci, překvapení, o kterých vy jste, Václave, mluvil a samozřejmě nikdo tady není schopen predikovat, co se stane, kdyby se ten konflikt na Blízkém východě protáhl a prohloubil a začaly třeba dramatický růst ceny ropy nebo plynu.

Václav Moravec, moderátor
Na to se vás právě, dovolíte-li, na to se vás chci ještě zeptat, záhy se dostaneme k té vaší druhé části odpovědi, protože ta nejistota vede k tomu, že domácnosti šetří, když se opět podíváme na sociologická data.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
To je pravda. To je pravda.

Václav Moravec, moderátor
Tak.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Vysoká inflace a pokles reálných příjmů samozřejmě vede k tomu, že lidé omezují spotřebu a je to vidět na tom, jaké daně vlastně vybíráme a jaké nevybíráme. To by asi pan ministr potvrdil. My máme extrémně dobrý výběr přímých daní, to znamená daní z příjmů právnických osob i daní z příjmů fyzických osob i srážkových daní, ale máme extrémně pomalý nebo za očekáváním zaostávající výběr nepřímých daní, to znamená DPH, spotřební daň, což je důsledek.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Spotřební daň z tabáku.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Samozřejmě u minerálních olejů to je celkem, takže je z toho vidět prostě to omezování spotřeby, které je taženo vysokou inflací. Vláda to sice bere na sebe, nerozumím tomu, ale je prostě odpovědností centrální banky a my tady máme víc než dva roky extrémně vysokou inflaci a myslím, že jsme tady vedli i v tomto studiu debatu o tom, kdo za to odpovídá, kdo s tím má co dělat a samozřejmě já jako ekonom a člověk, který byl v centrální bance, prostě budu znovu opakovat, že makroekonomicky, legislativně, právně i z prosté logiky, je to prostě centrální banka, která s tím něco musí dělat. Naštěstí to vypadá, že inflace začala postupně padat, což znamená, že ten tlak na tu spotřebu asi nebude tak velký, a to narovnávání nerovnováhy ve veřejných financích a narovnávání nerovnováhy v poptávce a nabídce, to znamená té inflace, může tu ekonomiku poněkud stabilizovat a může ji dostat do nějakého nového, lepšího normálu. Já k tomu zároveň chci říct jednu věc, opět narativ, který se objevuje opakovaně ve veřejném prostoru, a já nad ním kroutím hlavou, že v této situaci by to měla být vláda, která bude pumpovat další peníze do ekonomiky, aby zajistila, že ta ekonomika poroste. Tak prosím, my tady zažíváme čtyři roky to, že pumpujeme vládní peníze do ekonomiky na dluh, zvyšujeme dluh a evidentně to nefunguje. Evidentně tím jenom zvyšujeme nerovnováhy a ty nerovnováhy potom vedou k tomu, že máme vysokou inflaci, která omezuje výdaje domácností a jsme v začarovaném kruhu, jestli chceme ekonomiku zrovnovážit.

Václav Moravec, moderátor
Chci se vrátit k domácnostem, abychom zůstali u domácností a dopadu těch šoků na tuzemské domácnosti, včetně vysoké inflace, kterou si ČR zažívá. Jak silné mají lidé teď obavy, že nebudou schopni zaplatit své účty? Tady jsou další data z Trendů Česka a vysvětlení Nikoly Kopáčové, spoluautorky tohoto sociologického šetření.

Nikola Kopáčová, analytička Kantar CZ
Více než pětina obyvatel Česka vnímá aktuálně výrazné ovlivnění rozpočtu, a to až do takové míry, že se tato skupina obává toho, že nebude schopná zaplatit své výdaje. Je to nárůst o čtyři procentní body oproti březnu. 3/5 obyvatel potom sice pociťuje určitý tlak na ten rozpočet, nicméně uvádějí, že se situace dá ještě do nějaké míry zvládnout. Tento podíl se za posledního půl roku nezměnil, 17 % obyvatel s rozpočtem vychází, žádný tlak nepociťuje, a když už, tak jen velmi malý tlak. Tyto změny v hodnocení rodinného rozpočtu ukazují na obavy lidí z možného zhoršení té celkové ekonomické situace, která se může během nadcházející zimy ještě o něco více prohloubit.

Václav Moravec, moderátor
Což se nepochybně týká cen energií, o kterých byla řeč, protože vláda od ledna příštího roku přestane platit poplatky za obnovitelné zdroje, za domácnosti, za firmy. Zároveň jsem zmiňoval tu nejistou mezinárodní situaci a Blízký východ, včetně poškození toho podmořského plynovodu propojujícího Finsko a Estonsko. Vy byste také nesahal k těm plošným opatřením, když kupříkladu windfall tax v tom příštím roce zůstává zachována? Vláda ve státním rozpočtu počítá se 17 mld. Kč. Jinými slovy, neměla by vláda v případě takového šoku, který se může ukázat, že bude dlouhodobější, nebude to týden, 14 dnů, takže by vláda měla spustit znovu ta opatření týkající se energií?

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
To zatím ale čistě spekulujeme. Bavíme se o situaci, která…

Václav Moravec, moderátor
Já se ptám na připravenost. Jestli, v případě, že se to zopakuje, tak jestli vláda má sáhnout na toto opatření, jednoznačná otázka.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
A jednoznačná odpověď je, ode mě neuslyšíte, Václave, vy to víte, že bych podporoval plošná opatření. Víte, že to byla NRR, ekonomové, kteří říkali, že plošná opatření jsou prostě drahá, jednoduše se zapínají a velmi obtížně se potom vypínají. A je z nich těžký únik pryč. Tak pokud by, a teď je to velké, velké „Big If“, jak říkají Angličani, pokud by skutečně nějaká taková situace nastala, tak je dobré si znovu zvážit to, co se má dělat. Ale zatím nenastává, není tady a já vlastně myslím, že bysme asi možná měli mluvit spíš o tom, co se děje a co je pravděpodobné, že nastane, než o něčem, co, doufejme, nenastane. Ale ještě dovolte jednu poznámku. Opět se tady objevuje to téma inflace, inflace zisková, ve vašem pořadu se to objevilo vícekrát a já jenom chci za ekonomickou obec, protože jsme si to diskutovali mnohokrát, říct, zisková v našem případě je jenom jiný název pro poptávková, nelze prostě realizovat zisky, nelze zvyšovat ceny, pokud je ta poptávka neakceptuje.

Václav Moravec, moderátor
Jak byste přistoupila vy tomu možnému šoku, který může nastat? A je to velmi reálné, aniž bych chtěl malovat čerta na zeď, někteří politologové mluví o možné globální válce a rozšíření konfliktu mezi Izraelem a mezi teroristickou organizací Hamás do dalších zemí, které podporují teroristickou organizaci Hamás, jako Írán. Jak by vláda měla přistoupit k tomu zvyšování cen energií, které se chystá i tak? Nehledě na zhoršení té situace.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
My tady, já udělám ještě krok zpátky, pokud pomineme vaší otázku, my tady chodíme kolem horké kaše, protože se nebavíme o tom hlavním, co má vláda za úkol, a to je hospodářský růst. My jsme ve stagnaci a státní rozpočet má být jenom nástroj k tomu, abychom dosáhli hospodářského růstu a asi souhlasíme všichni v tom, že by se neměli ve velkém stylu pumpovat finance nebo peníze do ekonomiky. Ale jak jinak, v tuto chvíli chcete toho hospodářského růstu, pane ministře, dosáhnout? Ale hned to, hned to vysvětlím, takže to je, to je, to je jedna věc, druhá věc je, asi zase máme všichni shodu na tom, že plošná opatření jsou špatně, už z toho důvodu, že jsou, že jsou velmi drahá, ale my jsme jedna z nejvíce průmyslových zemí, pokud máme extrémně drahé energie, tak to prostě konkurenční nevýhoda pro český průmysl.

Václav Moravec, moderátor
Teď mi řekněte - Vám, jako daňové poplatníci nevadí, když vidíte plošná opatření, po kterých ještě ve větší míře se volalo, po invazi Ruska na Ukrajinu a teď vidíte zisky těch energeticky náročných firem, které jsou vysoké, to vám nevadí, že my daňoví poplatníci platíme podporu firmám, které pak v těch kritických letech pro ně, vykazují nadměrné zisky, ať to jsou železárny, ať to jsou další odvětví?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
No, vadí, proto jsme to kritizovali dlouhodobě, že vláda to měla zastropovat u výrobce, teď vyrábíme kolik? Za 40 haléřů. A to je jiná diskuze, já se do toho nebudu pouštět, prostě my se máme bavit o tom hlavním, a to je, jak docílit hospodářského růstu, protože to by měl být teď hlavní úkol vlády. Vedle toho, aby zkrotila inflaci, protože všechno ostatní je pak méně, méně podstatné. Pane ministře, vy potřebujete nastartovat hospodářský růst, a jestliže zase bude český průmysl znevýhodněn tím, že budou strašně drahé energie, tak se z té mizérie, do které nás zejména vaše vláda přivedla, nedostaneme.

Václav Moravec, moderátor
Pane ministře.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já být vámi, tak šetřím těmi silnými slovy. Nejsme v mizérii, hasíme požár, který jste vy a hnutí ANO Andreje Babiše založili.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
To není pravda.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Je to pravda, je to pravda.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Už tomu nevěří ani vaši voliči.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne, nemluvte za naše voliče. Podívejte se na ty výsledky. 5,8 %, to není lež, to je číslo.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Jak dlouho se budete vymlouvat na předchozí vlády.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
5,8 % v roce 2022. Necháte mě mluvit?

Václav Moravec, moderátor
Můžete mluvit. Vteřinku.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Jak dlouho se budete vymlouvat na předchozí vládu? Jak dlouho ještě?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Necháte mě mluvit?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Ještě dva roky?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Necháte mě mluvit?

Václav Moravec, moderátor
Tak dokončete odpověď, pane ministře.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Tak kdybyste to zase moderoval, já bych to přivítal.

Václav Moravec, moderátor
Budu moderovat, ale nechci skákat dámě do řeči, která skáká pánovi do řeči, tak necháme domluvit pana ministra a pak budete reagovat.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
To je ale genderově nevyvážené, co jste teďka říkal, ale to nevadí, já si s tím nějak poradím.

Václav Moravec, moderátor
Tady bych já musel asi opustit tento pořad, abychom byli genderově vyvážení.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já jsem říkal, že je to takové, když pyroman založí oheň, pak si vezme stopky a stopuje, za jak dlouho přijedou hasiči, a kritizuje, že přijeli o dvě vteřiny později, než on si myslel, tak takhle to funguje. A byli jste v té vládě ještě spolu s komunisty. Takže ta čísla jsou na 5,8, 5,1, 5,8, 5,1 procenta. Letos kolem 3,6. Příští rok 2,2 % roční deficit veřejných financí vůči HDP, ten posun je evidentní o více než tři procentní body za tři roky. Jestli, a to je ta představa těch, kteří za prvé tam valí peníze na dluh a na druhé straně říkají, že vláda má zabezpečit hospodářský růst… no, vláda se má ptát, jaké jsou překážky hospodářského růstu, protože hospodářský růst přinesou soukromé investice, ne vládní. Takže ano, je naším úkolem odstraňovat překážky.

Václav Moravec, moderátor
Promiňte, pane ministře, není to ale alibistický postoj v tom, že vládní investice…

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne.

Václav Moravec, moderátor
Jste mě ani nenechal dokončit, teď jste, jak paní exministryně.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Ne, tak vy jste se ptal, jestli to není alibistický postoj, to jste řekl a já jsem řekl, že ne.

Václav Moravec, moderátor
Ale já jsem chtěl dokončit, proč alibistický postoj, že vládní investice vytvářejí kupříkladu v rámci dopravní infrastruktury prostor pro lepší ekonomický růst i soukromého sektoru. Protože co budu říkat vám, který jezdí po dálnici z Opavy.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ale o tom není sporu.

Václav Moravec, moderátor
Proto se ptám, jestli není alibistický postoj, když říkáte, že vláda nic, protože investice do dopravní infrastruktury, zlepšení dopravní infrastruktury v této zemi, odbyrokratizování, protože v souvislosti…

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Ale o tom já mluvím, já se omlouvám, kdybyste mě nechal domluvit, tak já jsem…

Václav Moravec, moderátor
Vy jste mě nenechal domluvit tu otázku.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne, ne. Já jsem chtěl říct, že vláda je od toho, aby odstraňovala překážky, které způsobují, že není hospodářský růst tak rychlý. Jednou z překážek je, abychom měli kvalitní infrastrukturu, nejenom silnice, železnice, ale například IT kvalitní infrastrukturu, to je překážka toho, aby soukromé investice, které musí táhnout hospodářský růst, byly úspěšnější. Snížení byrokracie je bezesporu překážka, která brání rychlejšímu hospodářskému růstu. Délka povolovacích procesů je bezesporu překážka, která brání hospodářskému růstu, to všechno platí, a to všechno je odpovědnost vlády a parlamentu, aby tyto překážky odstraňoval. My nesnižujeme investice veřejného sektoru, ale to nestačí na to, aby rostla ekonomika, my je nesnižujeme, naopak je zvyšujeme, ale to opravdu nestačí, bez soukromých investic se prostě nebude dlouhodobě dařit ČR a vládní investice na dluh vůbec nemohou zabezpečit dlouhodobou prosperitu.

Václav Moravec, moderátor
A vy trváte na tom, že konsolidační balíček vytváří prostor pro soukromé investice, když firmy říkají, že jim ten vládní balíček ten prostor pro ty soukromé investice, viz, volají po větších daňových odpisech, volají po odstranění byrokracie, že jim ten konsolidační balíček toto neumožňuje.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já nevím, kdo volá po rychlejších odpisech. Docela rád bych ho slyšel, protože pro roky 2023 a pro roky 2024 jsme výrazným způsobem zrychlili odpisové skupiny a tím pádem jsme snížili jejich daňovou zátěž zhruba o 10 miliard ročně, takže my jsme to učinili už v roce 2022, mimochodem.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
My jsme říkali, že až dost, dokonce.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Mimochodem, až od roku 25 bude nový zákon o účetnictví a budou jiné odpisové skupiny a budou kratší, než jsou dneska. Tak ten, kdo to říká, tak se ani nepodíval, jaké jsou odpisové skupiny v letech 23 a 24 a jaké budou v roce 25. Je to jeden z nástrojů, jak podpořit soukromé investice. Na tom balíček nic nemění. To jsme dělali loni, proto jsem říkal, že pro letošní a příští rok jsme snížili daňovou zátěž, a to se v těch debatách se o daňové zátěži vlastně nepoužívá, jenom slyšíme, že vláda pro příští rok zvyšuje daně.

Václav Moravec, moderátor
Korporátní. Kupříkladu zvyšujete i daň z nemovitostí, za což jste nejvíce kritizováni, byť OECD říká, že daň z nemovitosti…

Zbyněk Stanjura, ministr financí
To se zeptejte se tady pana předsedy Národní rozpočtové rady.

Václav Moravec, moderátor
Ten si chudák už píše.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Co si o tom myslí široká ekonomická obec a tam není spor - jako je někdy v některých otázkách i uvnitř ekonomické obce - co je správné řešení. Tady si myslím, že ten spor vlastně není, takže já jenom říkám, u inflace má vláda částečnou odpovědnost a my ji plníme tím, že snižujeme deficity státních rozpočtů a jdeme na 2,2 % proti těm 5,8, ale klíčovou odpovědnost má vláda. A u hospodářského růstu si myslím, že to není tak, že se sejde 15-16 členů vlády, kde se moudře poradí a řeknou, a teď budeme…

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
17 vás je.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
17, to není důležité. Tak 17 se jich sejde a říká - teď budeme investovat tady a tady, anebo tady a my si myslíme, že tohle je perspektivní. Myslím si, že takhle to fungovat nemá či nesmí, protože je to hrozně nebezpečný princip. Co je správné, a to se snažíme, říkám, odstraňovat ty překážky, které brání tomu, aby byly soukromé investice, aby se podpořil hospodářský růst především ze soukromého sektoru, protože nikdo jiný tu ekonomiku, ekonomiku netáhne než soukromé společnosti.

Václav Moravec, moderátor
Kterými argumenty byste oponovala, že vláda ten prostor pro investice v soukromém sektoru nepřipravuje? Protože jste kroutila hlavou a chtěla jste panu ministrovi skočit do řeči.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Já jsem chtěla, ovládla jsem se. Já si myslím, že ODS dělá z lidí hlupáky. Všichni víme, že kdo řval nejvíce za covidu, aby se odškodnili všichni a všechno. Já jsem si dala včera na sociální sítě video, které to krásně připomíná. Byla to zejména ODS. Takže máte velký podíl na tom obrovském schodu z covidových let. Druhá věc, kdo tady snížil daně nejbohatším? No, ČSSD to nebyla, pane ministře, takže to je jako druhá velká darda, která má velký podíl na tom obrovském zadlužení, byla to ODS. A třetí věc, třetí argument, pro boha živého, vždyť už vládnete dva roky, tak se přestaňte vymlouvat na předchozí vlády a předveďte to, když jste byli v opozici, tak jste na všechno měli lék, na všechno recept.

Václav Moravec, moderátor
Promiňte, ale vy, když jste byla ve vládě, tak jste se také vymlouvali na vlády předchozí, na vlády občanských demokratů.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já se nevymlouvám, srovnávám výsledky.

Václav Moravec, moderátor
To je takový folklor.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Já jsem to nedělala.

Václav Moravec, moderátor
Paní Maláčová, Vy byste, pokud byste se podívala na ten konsolidační balíček, tak nepochybně to zvýšení, mírné navýšení korporátní daně, je něco, za co byste asi vládu pochválila jako sociální demokratka?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
To podstatné to neřeší, protože sazba nic neřeší. My máme velký rozdíl mezi nominální sazbou a efektivní, pro boha živého, běžte do základu daně, ale ten konsolidační balíček by se neměl podle mě jmenovat konsolidační balíček, to je daňový balíček, to je 95 % zvýšení odvodů a daní, tam se nešetří skoro nic, to je jako zase další velký podfuk ve stylu ODS, ale je to hlavně útok na pracující. Je to proinflační, zase to zvýší inflaci od příštího roku, uvidíme, jaký to bude mít dopad a je to velký útok na pracující.

Václav Moravec, moderátor
Promiňte, vy máte jako odbory, protože vy jste teď poradkyní nejsilnější odborové centrály v zemi, když se podíváme na inflaci, které se tady dotýkáme a je to nepochybně inflace, která je jednou z brzd spotřeby domácností, vyšších úspor domácností, tak vidíte to sami. Loni v září spotřebitelské ceny meziročně rostly o 18 %, podzimní růst inflace zbrzdila vládní pomoc s vysokými cenami energií. Když skončila, nastalo lednové zrychlení. Vy jako odbory odhadujete v příštím roce a 6% inflaci, ty vaše odhady jsou výrazně pesimističtější než odhady centrální banky, ta je na přibližně 2,3 %, méně optimistické je MF než centrální banka. Vy máte výpočet a jste mi schopna říct, kolik z těch vašich 6 % zvýší inflaci samotný konsolidační balíček?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Počty máme, ale to není tak, že by odbory byly jenom pesimistické. Myslím, že MMF je taky na 4,6-4,8 %. A myslím si, že poté, co jsme se dozvěděli o těch poplatcích za OZE, tak samo MF bude muset tu prognózu inflace korigovat. Vždyť ještě, když se v srpnu představila čísla, která budete muset v příštích týdnech navýšit, protože to prostě bude vyšší než to, co říkáte vy a ČNB.

Václav Moravec, moderátor
Navýšíte čísla odhadu inflace kvůli desetiprocentnímu nárůstu. Jde mi o MF, které reprezentujete.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já určitě ne. Tak za prvé, někdo už ví, že ceny půjdou o 10 %?

Václav Moravec, moderátor
To tady říkal pan ministr Síkela.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Tak já bych se zeptal, třeba paní Maláčové, jo, jestli ví jaký je poměr u nízkého napětí pro domácnost, kolik je silová cena, kolik je ta regulovaná složka, včetně OZE, procentuálně, abych to viděl.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Mluvte k té inflaci, budete to korigovat, nebo nebudete to korigovat?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já to korigovat nebudu.

Václav Moravec, moderátor
MF zpesimističtí.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
V lednu bude nová makroekonomická prognóza, jestli myslíte, že přijde ministr a v říjnu řekne, tak do příště to přepočítejte.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Takže jste velmi optimističtí?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne, to jsem neřekl. Já si myslím, že u nízkého napětí cena bude stejná jako letos nebo nižší. To si myslím, že takhle bude. Teď se nebavím o nějakém velkém externím šoku, bavíme se o tom, kdyby ten průběh byl obdobný a předpokládaný, jak byl v srpnu. 

Václav Moravec, moderátor
Promiňte, vy jste teď zpochybnil to, co tady řekl pan ministr Síkela před třemi nedělemi, průměrný nárůst cen elektřiny pro domácnosti 10 %.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já si to nemyslím.

Václav Moravec, moderátor
A vy si myslíte kolik, že to bude?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Že nebude.

Václav Moravec, moderátor
Že nebude žádný?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
V průměru? Protože někdo to má zafixované, někdo nemá. Dneska je někdo na stropu a někdo má třetinovou cenu, protože fixoval před třemi lety, takže se nedá říct, že nikomu se nezvedne výrazně cena. Bavíme se o tom průměru, dneska je cenový strop 5000 Kč bez daně za megawatthodinu nebo 5 Kč za kilowatthodinu, o kolik poroste regulovaná složka, nerozhoduje vláda, ale ERÚ. To se dozvíme v listopadu. Mnozí už vědí, jak to bude. Já to nevím.

Václav Moravec, moderátor
A vy tedy myslíte, že průměr bude 0.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Průměrné zvýšení bude 0 u nízkého napětí, takže to nejsou domácnosti, to jsou například firmy, které jsou na nízkém napětí.

Václav Moravec, moderátor
Ty odhady inflace a dopad vládního balíčku na inflaci, byť vím, že nejste už v centrální bance, ale předsedou NRR. Když se podíváme na Evropu, naše inflace patřila k těm nejvyšším, teď nás předběhly další země, můžeme se podívat na mapu Evropy, jaký je váš odhad jako NRR, jaký ten konsolidační balíček bude mít dopad do inflace, když jsou ta čísla tak rozdílná? Odbory říkají 6 % průměrné inflace a významný podíl, Jana Maláčová zatím neodpověděla na tu otázku, jakou část té 6% inflace bude mít ten konsolidační balíček v příštím roce?

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Já neznám ten odhad odborů, nevím, co je vevnitř. Překvapuje mě to. Takové číslo jsem zatím neslyšel, myslím, že ho nikdo neříká.

Václav Moravec, moderátor
Odbory ho říkají, 6 %.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
No, ne, myslím, že ho nikdo jiný neříká. Museli bychom se podívat na to, co je uvnitř, můžeme se na to potom podívat. Mně to přijde daleko od toho, co vlastně čekají všichni ostatní. A musel bych vidět ten hlavní důvod. Konsolidační balíček vám sám o sobě rozdíl čtyři procentní body určitě nemůže udělat, jo, oproti tomu, co čeká centrální banka, když navíc vezmu v úvahu, že centrální banka, že centrální banka ten konsolidační balíček zná a podle toho, co je napsáno v té poslední predikci, ho vzala v úvahu a zapracovala.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ministerstvo financí.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
A ministerstvo financí samozřejmě taky, tak tohle nesedí a trošku mi to připomíná ty debaty, které jsme měli o těch průměrných dopadech na průměrnou domácnost, kde tehdy, myslím, odbory mluvily o desítkách nebo dokonce stovkách tisíc korun a vlastně jste potom ty odhady stáhli a už jste nich nepokračovali, protože to bylo celkem neudržitelné, ale dobrý.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
My jsme do toho taky kalkulovali inflaci, to je potřeba říct jako jediní v téhle zemi, protože jestli vám klesla, pokud máte kumulovanou inflaci za posledních několik let skoro přes 30 %, tak to musíte do toho započítat, jestli máte takový propad kupní síly.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Dobrý, ale to není dopad balíčku, jako kumulovaná inflace, dopad konsolidačního balíčku, abychom si rozuměli.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Jasně, ale my jsme zpátky.

Václav Moravec, moderátor
Proto jsem se vás ptal, když vy jste říkala, že ten balíček, protože to je podobné jako exministryně financí Alena Schillerová, která ten konsolidační balíček v pátek ohodnotila, těmito slovy, prohlásila, že to je černý pátek pro tuzemskou ekonomiku, pro životní úroveň tuzemských domácností a zásadní zvýšení inflace. Tady jsou slova Aleny Schillerové.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO
Vyzýváme český průmysl, podnikatelské a zaměstnavatelské asociace a svazy, aby mobilizovaly veškerou sílu a pomohly nám zastavit torpédování české ekonomiky, které dnešním černým pátkem bohužel nekončí, ale teprve začíná.

Václav Moravec, moderátor
Jano Maláčová, můžete mi říci, když tvrdíte, že bude ten balíček proinflační, jak velkou část té vaší odhadované inflace jde na vrub tomu konsolidačním balíčku?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Tak my tu máme ještě stále setrvávající inflaci, která bude pokračovat. A potom vám řeknu upřímně, že ty propočty vám teď neodprezentuji, to jsou věci, které počítají naši makroekonomové, myslím si.

Václav Moravec, moderátor
Ale když někdo řekne, že ten balíček nebude mít na inflaci vliv, naopak stabilizace veřejných financí je protiinflačním nástrojem, slýcháváme obecně. Vy říkáte, stejně jako hnutí ANO - zvýší inflaci.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Samozřejmě. Tak já vám to řeknu, pokud bude většina položek kvůli přesunům DPH se zdražovat, tak to samozřejmě bude mít dopad na zdražování a na růst inflace, to je logické, pokud se vám zdraží takové věci, jako jsou služby, kadeřnictví, točené pivo, kojenecká voda, léky, pokud prostě v konsolidačním balíčku máte přesuny DPH, které nejenom, že nejsou rozpočtově neutrální nebo v podstatě nemají ušetřit státnímu rozpočtu peníze nebo spíš přinést peníze, ale budou naopak státní rozpočet peníze stát a naopak to ještě povede ke zdražení. Tak je to prostě strašně špatně, já vůbec nechápu, co bylo smyslem těch přesunů DPH v tom konsolidačním balíčku.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ale ta argumentace musí být konzistentní.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
A zároveň, pane ministře, nechte mě domluvit, protože já to pak ještě chci také doříci, pokud prostě uděláte takové obrovské cvičení, říkáte, že smyslem je zpřehlednění všech těch položek a opak je pravdou a ještě to povede k dalšímu zdražení i těch nejdůležitějších, i těch nejdůležitějších služeb a základních věcí, které prostě lidi nemůžou vlastně si pořídit jinak a pak v důsledku toho jezdí nakupovat do Polska, mě by třeba taky osobně zajímalo, pane ministře, jestli sám jezdíte nakupovat do Polska?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne.

Václav Moravec, moderátor
Na to jsem se tady ptal pana ministra minule.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Tak to bude prostě, povede to ke zdražování a tím pádem se zvedne inflace.

Václav Moravec, moderátor
Ale takže přiznáváte upřímně, že takové propočty nemáte? Mně jde o to…

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Máme, mají je naši makroekonomové.

Václav Moravec, moderátor
Jak velký vliv na celkovou inflaci bude mít ten konsolidační balíček?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Myslím si, že je to 1/3 z těch 6 %, ale chtěla bych k tomu říct…

Václav Moravec, moderátor
To znamená 2 %.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Ano.

Václav Moravec, moderátor
Mojmíre Hample?

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Bavíme se o desetinách procent a další desetiny přinese přenesení OZE zpátky na domácnosti a na firmy nikoliv.

Václav Moravec, moderátor
U vás desetiny? Protože Josef Středula minulý týden říkal v tomto pořadu, že jen 1 % té inflace bude právě ten 10% nárůst cen energií pro domácnosti, pan ministr říká jiné číslo, než říká ministr průmyslu.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Pozor. Já to zkusím říct maximálně neutrálně. Kdyby platilo, že ceny energií pro domácnosti vzrostou o 10 %, tak díky váze elektrické energie ve spotřebitelském koši by ten přímý dopad byl někde okolo 0,3-0,4 % podle té váhy elektrické energie ve spotřebitelském koši, ale jsou jiné úvahy o tom, jestli nepoklesne dál silová složka, to je to, co říká tady pan ministr, která vykompenzuje i ty části, které se přenášejí na zaměstnance a na firmy, a to už můžeme vést diskuze o tom, jestli to bude nebo nebude. Podle mě budeme stejně vědět víc teprve v okamžiku, až ERÚ vyhlásí regulované ceny na příští rok. Tak to jenom, to jenom ta kalkulace mechanická. Já jenom chci říct, že my se tady bavíme prostě o některých věcech a nevracíme se nazpátek k té debatě a potom tím, že se nevracíme, tak otevíráme nová témata, neuzavíráme ta předchozí a tím pádem to zůstane takové jako rozkouskované, tak já jenom, než mi seberete slovo, zase jenom tři rychlé komentáře k tomu, co tady padlo. Mně se opravdu líbí to, co říká Jana Maláčová, to nemyslím ironicky, to, co říká o konkurenceschopnosti českého průmyslu a o tom strachu českého průmyslu, že konkurenceschopnost ztratíme, ale já bych teda chtěl slyšet pak dvě jasné reakce. Jste pro to, abychom tlačili na snížení tempa dekarbonizace v Evropě i v ČR, protože to bude jeden z největších tlaků na růst cen energií v této zemi a v celé Evropě, jste proto, nebo ne? Když mluvíte o konkurenceschopnosti a reálné ekonomice, jste pro to jako odbory, abychom víc otevřeli trh práce a abychom sem přitáhli víc pracovníků z jiných zemí, což je to, co chtějí průmyslníci proto, aby udrželi nebo zvýšili svoji konkurenceschopnost. Ta debata se pak musí vést o těchto tvrdých věcech, to už není o jednoduchých slovech, ale to je o těch opatřeních. A třetí věc, když se tady bavíme o nerovnováze ve veřejných financích. Já zažívám déjà vu, zažil jsem to tady u vás, Václave, dvakrát nebo třikrát, dokonce myslím s Josefem Středulou. Zrušení superhrubé mzdy. Já vím, že vy jste to kritizovali, říkali jste taktéž, že to byla chyba, to udělat stejně jako my. Nebesa se otevřela, protože jsme byli najednou na jedné straně, což se téměř nikdy nestalo, ale.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Bylo to ještě párkrát víc.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
No, ale nezapomeňte, že tím si strašně nabíháte na vidle. Já jsem to tady Josefovi říkal. Pak musíte říct, že si přejete, aby se to vrátilo nazpátek, a to znamená, že si přejete, aby se všem zaměstnancům zvýšily daně, protože návrat zpět znamená, že bychom nemohli mít tu daň 15 %, ale 19. A vy říkáte, byla to chyba, ale když říkám takto, vraťme nazpátek a říkám, ne, vrátit nazpátek, to nechceme, a to je prostě, to jsou nekonzistence, se kterými mi se strašně těžko pracuje, protože vy pak řeknete, nevrátíme to nazpátek, ale zaplatí to pár bohatých, ale je mi líto. To je jedna z velkých rozpočtových iluzí české politické debaty. Jedna je strašně jednoduše něco naškrtáme, o tom jsme mluvili, těžko se pak škrtá, ta druhá je, nemusí se.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Realita je jiná.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
A druhá je, nemusí se vůbec nic dělat, to myslím, že víceméně říká taky část politického spektra a ta třetí iluze, to je iluze, kterou prezentují odbory je, může se dělat relativně málo, protože stačí najít pár bohatých, kteří to zaplatí, to je taky obrovská iluze a všechny ty tři, které dominují té politické debatě, podle mě zatemňují tu, tu skutečnou podstatu toho problému a tu cestu k tomu řešení, tak jestli se z těch nekonzistencí jsme schopni dostat, tak třeba bychom se na něčem ještě shodli.

Václav Moravec, moderátor
Tak jestli dovolíte, protože Mojmír Hampl zasel tři témata a pak řekne, abychom neuzavřeli, tak uzavřeme to téma. Jak vy byste řešili, když jste kritizovali zrušení superhrubé mzdy rukou nerozdělitelnou občanskými demokraty a hnutí ANO, jak byste…

Zbyněk Stanjura, ministr financí
A SPD.

Václav Moravec, moderátor
… a SPD. Tak byste přiznali, že by se musely zvýšit pak daně zaměstnanců, pokud byste to vraceli?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Podívejte se, my jsme jako ČMKOS odprezentovali, tuším, že jako jedni z mála, vlastně náš vlastní návrh, jak řešit tu rozpočtovou situaci, a to je další problém, jak to říká správně pan Hampl, to není, já vám tu dám, ale potřebuju na to 20 minut, pokud mi 20 minut nedáte, tak řeknu ne, protože není jedno jediné opatření, není jeden zázračný krok, který by rozpočet uvedl.

Václav Moravec, moderátor
No ale vy můžete i bez 20 minut. Já vám nedám 20 vteřin, jako zkratkovité vyjádření politiků v jiných pořadech. Já vám dám to, abyste mi strukturovala, u čeho byste začínala a kde byste ty peníze vzala? Protože když se podíváme na to, že NRR kritizuje v nejnovější zprávě o konsolidaci veřejných financí to, že do roku 2024 ČR vstupuje s uzákoněnými automatickými valorizacemi výdaji hned ve čtyřech největších výdajových položkách, penzí, regionální školství, zdravotnictví a obrana. Když cituju, my se můžeme podívat na bilanci státního rozpočtu, jak vypadá, a teď vy přece můžete říct, kde byste ty peníze vzali, pokud byste chtěli vrátit tu superhrubou mzdu? Ten, ten systém, který v rámci odborů jste kritizovali, -110 miliard, na kterých se podepsala i ODS. A že by muselo dojít ke zvýšení daní, jak tvrdí Mojmír Hampl, protože jinak váš postoj označuje za nekonzistentní.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Začít vybírat daně, poctivě, změnit daňový mix, já si nemyslím na rozdíl pana Hampla, že existují jenom dva scénáře, já myslím, že zatížení daňové zaměstnanců je velmi vysoké, je to velmi nespravedlivé vůči OSVČ a dohodářům. No a.

Václav Moravec, moderátor
Vy byste u firem šla výš, než jde vláda v konsolidačním balíčku?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Ne, já už jsem tady nastínila, já, bych šla do toho daňového základu. Myslím si, že to řekl před půlrokem ještě bývalý pan, co to je, předseda, prezident Svazu průmyslu a dopravy. Ty 2 % jim prostě vůbec nevadí, protože ty velké firmy jako pro ně to stejně nic jako neudělá, protože když máte efektivní, když máte efektivní sazbu prostě na kolika, na 10 % u nás, tak jim to jedno, jako, nakolik to vláda zvýší, to prostě jako dokud se nezačnou řešit, za prvé, nepůjde se do daňového zákonu, nezačnou se řešit transferové ceny, tak se v téhle, jako v téhle zemi nic nezlepší, to znamená, a podívat se na celou řadu dalších věcí, já nevím, jaké výsledky má pan ministr financí v boji proti daňovým únikům a daňovým podvodům, co Daňová kobra. Proč se o tom nic nedozvídáme, proč jste zrušili EET?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
EET funguje pořád stejně.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Proč jste zrušili EET, když jste akorát jako poškodili poctivé podnikatele? A dneska by se těch dočasně kvůli covidu, na doporučení NERVu…

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Tři roky.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Ale vy jste to pak zrušili, ale prostě jako akorát ubližujete poctivým podnikatelům a dneska byste těch kolik, 13 miliard dokázali zužitkovat, nemuseli by se znovu zavádět poplatky pro OZE, takže celá řada, soubor opatření. Není to jedna věc a v podstatě jde o to, jako vlastně přestat razit tu ideologii, že daně jsou trest. Mně se třeba líbí ten německý systém, že daňový mix má být spravedlivý, daně má platit, každý, ne že se nejbohatším budou daním vyhýbat, ale zároveň daňový poplatník za ty svoje daně dostane kvalitní veřejné služby, a to se tím nabourává, to znamená, že to musí být opravdu na obou stranách vyvážené.

Václav Moravec, moderátor
Pane ministře, vaše reakce na ta slova o daňovým únikům, proti kterým nebojujete, vypnutí elektronické evidence tržeb, protože to minulý týden tady kritizoval vládu i poradce prezidenta David Marek, který říká, že jste příliš ideologičtí právě v tom, že nechcete.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Co je na tom ideologického?

Václav Moravec, moderátor
Že nechcete obnovit EET, protože by přinesla nějaké peníze.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
No, my ho nechceme obnovit, protože jsme to zrovna zrušili, taky, co je na tom překvapivého, jo, protože to nemělo zdaleka ten výnos.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
V této rozpočtové situaci.

Václav Moravec, moderátor
Můžete nechat domluvit pana ministra?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
… protože odhadovaný přínos byl 3-4, miliardy ročně a jenom výdaje státu 1,5, miliardy korun ročně.

Václav Moravec, moderátor
To je +2 miliardy, každá miliarda…

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Korunka ke korunce.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Korunka ke korunce, ale ty dvě miliardy měl na straně soukromý sektor. Není to miliarda sem miliarda tam, prostě to nefungovalo. My jsme se o tom přeli pět let a svoje názory jsme nezměnili. Takže to nemá cenu se k tomu neustále vracet. Paní Maláčová, odbory vždycky řeknou sadu opatření jako headliny, změňme daňový mix - no, to zní dobře, ale jak? Vláda má jenom přímých daňových poplatníků, tady je taková iluze a má to zejména levice, že vláda nebo parlament má nějaké peníze, které neplatí daňoví poplatníci, my máme jenom daně, které zaplatí daňoví poplatníci, tak když řeknou odbory, změňme daňový mix, tak řekněte, komu snížím, komu zvýším? Takhle to je.

Václav Moravec, moderátor
Jste to neslyšel, Jana Maláčová to řekla.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
No, neřekla nic. Aby byly daně spravedlivé, to je taková líbivá věta, kterou asi každý podepíše, ale žádný konkrétní návrh tam není, protože s těmi čísly se nedá reálně soupeřit. Odbory poprvé úplně přestřelily a dlouhodobě to nedělaly, když počítaly tzv. dopady toho balíčku na rodiny, úplně mimo realitu. Můžeme se přít, ani já ani paní Maláčová nepíšeme ty makroprognózy, ale pokud se někdo splete o více než dvakrát proti všem mezinárodním i domácím institucím, tak jako můžeme si říct, tak plete se MFF, EK, ti se pletou, ČNB, MF, jenom odborová centrála má odhadovanou inflací o více než 100 % vyšší než všichni ostatní. 

Václav Moravec, moderátor
Ale to vás rozsoudí až příští rok, pane ministře.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Řekneme si za rok, za rok, protože před dvěma lety jste říkali to samé, ale to je jedno. Uvidíme.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ještě já mluvím - to znamená, máme to minimální srovnání, tak se podívejme. Máme data z Eurostatu, vždycky černý sloupec, jestli je to vidět, je průměr EU a výdaje ČR, veřejné výdaje. Tak to, co říkáme dlouhodobě, máme příliš velké dotace. Jsme vpravo, to znamená, že jsme nad průměrem dotací, tady máme i strukturu těch dotací. Můžeme si to rozklíčovat.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Proč jste s nimi nezatočili?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
No, tak teď to škrtáme, škrtáme ty dotace.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Dětským skupinám, hasičům.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne. Škrtáme 84 miliard, můžeme si projít.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Neškrtáte vůbec nic, vy to převádíte na lidi, to není škrtání.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ano? A ty peníze ze státního rozpočtu dávají lidi nebo vláda? Dodneška to platí daňoví poplatníci, jenom to není vidět, že je to přes státní rozpočet, to je ta iluze, co říkáte.

Václav Moravec, moderátor
Můžete nechat pana ministra domluvit a pane ministře, vy tím, že reagujete, tak roztáčíte spirálu dalších otázek, protože já bych se na něco chtěl zeptat.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Bavíme se o těch výdajích. Bavíme se, veřejné výdaje na zdravotnictví vůči HDP, průměr EU, ČR.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
A proč teďko zase otevíráte zdravotnictví?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne. Mluvíme o veřejných výdajích. Mám to jedno za druhým, můžeme si vzít další, nemusíme zdravotnictví, před chvílí jsem říkal dotace. Podíváme se, bezpečnost, veřejný pořádek. Průměr EU. Nadprůměrné výdaje.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Teď argumentuje pro co?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Teď argumentuju proto, že veřejné výdaje máme v mnoha oblastech vyšší, než je průměr EU. Nemáme. Tím pádem jsme vytvořili tu nerovnováhu a musíme…

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
… třeba tady, tady budeme mít velmi vysoké výdaje, to je pravda.

Václav Moravec, moderátor
Ano? A za to vás kritizuje, promiňte, to je další věc, kde vy se zase shodujeme s NRR.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Nevím, proč se směje bývalá ministryně, když ten závazek mít 2 % máme skoro 20 let, neplnili jsme ho, teď ho…

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
… tak ho musíme skokově naplnit v době, když jsme zadlužení.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
I celá sněmovna pro to zvedla ruku. Já jsem se díval na hlasování.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Je to tak.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Když se zvyšují výdaje, to je zajímavé, prakticky celá sněmovna zvedne ruku, tam to jede jak po másle.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
No ale obnovitelné zdroje. Můžu k těm poplatkům za obnovitelné zdroje?

Václav Moravec, moderátor
K těm poplatkům, poslední věc k poplatků -  obnovitelné zdroje.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Nevím, co je na tom překvapivé. Ty poplatky pro domácnosti jsou od roku 2008 pořád stejné, od roku 2008 je to 495 Kč bez daně za jednu spotřebovanou megawatthodinu. My jsme loni v září (to není rozhodnutí z minulého týdne nebo minulého měsíce) zvolili plošné opatření, že 15 měsíců to budeme platit ze státního rozpočtu, že pro ty, pro které ten návrat do stejné hodnoty v korunách, ne v procentech od roku 2008 do roku 2022, bude příliš silný, pro ty máme sociální síť. To si myslím, že je správné řešení, než to plošné, než to platit těm, kteří to nepotřebují. Můžete se tomu usmívat, já si myslím, že je lepší adresná sociální pomoc než plošné, plošné opatření. Navíc jsme to rozhodnutí.

Václav Moravec, moderátor
Promiňte, pane ministře, ale pak je tady část oponentů, a to je poslední otázka k té věci, ať už se nevracíme k energiím, protože jsem to téma považoval za uzavřené. Vyberete 17 miliard na windfall tax a část oponentů vlády jasně říká, no, když vyberete, tak byste to opatření měli nechat dál v chodu, protože těch 17 miliard na té windfallx.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Kdyby to letos bylo 0, tam mimořádné příjmy a mimořádné výdaje, tak tyto hlasy jsou pravdivé. Letos uvidíme. Už skoro vím, že budou výdaje na pomoc s energiemi, budou mezi 110 a 120 miliardami.

Václav Moravec, moderátor
Ten nejnovější odhad 110-120 miliard přijdou státní rozpočet v letošním roce, ty výdaje.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ano, jsme v polovině října, je to poměrně přesné. Dá se říct, kolik jsou z toho obnovitelné zdroje, kolik je dotace distributorům, kolik je dotace na zastropování ceny, takže dneska je odhad 110-120 miliard, v polovině října už máme data za 9,5 měsíce. Ty mimořádné příjmy, protože to jsou vlastně mimořádné výdaje, které v předchozích letech nebyly, je třeba říct, tak mohou být 70 miliard. Můžeme si říct, že třeba část dividend z ČEZu můžeme započítat jako mimořádný příjem, i když jsou vždycky dividendy a letos byly mimořádně vysoké, ale i kdybychom to udělali.

Václav Moravec, moderátor
Tak jste cca na 100 miliard.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne ne, tak jsme cca na 80-90 miliardách, to znamená příští rok 17, tam je vždycky zpoždění, rok, o jedno daňové období, bude v tom a my jsme to chtěli v tom tříletém období mít zhruba rozpočtově neutrální a těch 17 miliard k tomu přispěje. Kdybychom letos byli na jedné nule, tak buď nemusíme těch 17 miliard inkasovat, anebo je můžeme do té samé oblasti alokovat znovu, ale nebudeme letos na 0.

Václav Moravec, moderátor
Abychom dokončili tu debatu, za co vy jste naopak zase kritizováni, nebo je to upozornění NRR? A Jana Maláčová se smála u té valorizace, která se týká obrany, když se podíváme na rozpočet a plnění státního rozpočtu v letošním roce, kdy se předpokládá deficit ve výši necelých 300 miliard korun. Jano Maláčová, vy ty automatické valorizace výdajů ve čtyřech největších výdajových položkách fiskálního systému, na což upozorňuje NRR, že kromě penzí, regionální školství, zdravotnictví a obrana, která, což jde za současnou vládu, to považujete tedy u té obrany za chybu?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Ne, ale tak všichni víme, že máme dvouprocentní závazek, ale proč v té nejhorší rozpočtové situaci, ve které jsme kdy byli, najednou musíme skokově vzít 2 %? To jako, nezlobte se na mě, my jsme měli postupně k tomu směřovat a já pevně doufám, že pan premiér Fiala si konečně zaslouží tu fotku jakoby v Bílém domě, protože jako jiný důvod za tím nevidím.

Václav Moravec, moderátor
Ne kvůli vlastní bezpečnosti země? 

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Tak stíhačky F35 mají tady být v roce 2035. To znamená, že to není opatření, které by se týkalo současné bezpečnosti České republiky, to je věc, která tady nastane za 12 let. Pro boha živého.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ale stíhačky se nekupují jako rohlíky.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Měli jste prodloužit gripeny, pro boha živého, pane ministře.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ty se stejně prodlouží, ale vy vždycky tak skáčete z oblasti do oblasti a pak řeknete, to já ne, to má někdo jiné podklady. Mám k tomu dostatek informací. Je tam 30 členských států a poté, co budeme plnit ty 2 %, na kterém místě si myslíte, že budeme 1-30 v těch výdajích.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Najednou je to důležité? Pojďme se podívat na výdaje k HDP k důchodům, pro mě je důležitější zdravotnictví a důchody.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
No tak jste viděla.

Václav Moravec, moderátor
Ty se valorizují.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Na to zdravotnictví jsme se podívali, to tady vidíte. Máme druhé nejvyšší výdaje. Vy jste se ptala, proč to tady říkám? A teď se k tomu vrátíte.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Moje kamarádka včera byla na Bulovce, podívejte se, jak vypadá situace na Bulovce. Doktoři už nemůžou a stávkují.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já se omlouvám, jako ministr financí nemám informace o Bulovce a nemohu mít. Tady se dívám na veřejné výdaje ve zdravotnictví. Druhé nejvyšší v Evropě a pokud je nějaký problém, tak se bavme, jak se alokují a zda se správně alokují. Určitě to ale není problém českého zdravotnictví, když se podíváte na evropský průměr v roce 2021.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Ale to je všechno v nejlepším pořádku.

Václav Moravec, moderátor
Můžete vteřinku? Já se omlouvám.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
To jsem neříkal. Jenom jestli…

Václav Moravec, moderátor
Můžete s tím oba přestat? Vy, pane ministře, nereagujte. Reagujte na mé otázky, popřípadě když vás vyzvu, abyste reagoval na Janu Maláčovou. Vy se snažte neskákat panu ministrovi do řeči, ať z toho nemáme guláš.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já se omlouvám. Velmi často se používá v debatách mezinárodní srovnání, mně to přijde docela dobré. To jsou statistiky Eurostatu. Ani české vlády, ani české opozice, ani české vlády před pěti lety, ani české opozice před pěti lety. Takže tohle se dá ukázat a podle mě je vždycky důležité, podívat se, jak jsme ve které konkrétní oblasti vpravo nebo vlevo od průměru. Pak se bavme, když jsme vpravo nebo vlevo, zda používáme v tom našem sloupečku ty peníze efektivně. Takže když se podíváme.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Když jde o šetření nebo hospodářský růst.

Václav Moravec, moderátor
Já se opravdu omlouvám, je to jen má slušnost, která velí, abych vám oběma neskočil do řeči, protože teď naštěstí pan ministr na vás nereagoval. Já jsem se už několikrát snažil tady dostat k tomu materiálu NRR. Vy si stojíte za tím, že tato vláda má ty automatické valorizace, na což upozorňuje NRR v těch čtyřech oblastech, jak jsem citoval ten text.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Penze, školství, zdravotnictví, obrana.

Václav Moravec, moderátor
Přesně tak, což vytváří tlak na státní rozpočet.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Bylo to rozhodnutí v mnoha případech vládní koalice, tak já to samozřejmě budu hájit. Můj osobní názor není důležitý. Samozřejmě, každý automat snižuje prostor pro politickou debatu uvnitř vládní koalice, ale i mezi opozicí a vládní většinou. Čím víc bude mandatorních a quasi mandatorních výdajů, tím menší bude prostor pro vlastní politický souboj, co se týče volebních programů a priorit politických stran, pokud někdo nebude chtít výrazným způsobem zasáhnout do těch mandatorních výdajů. Má politická zkušenost a praxe říká, že velký zásah do mandatorních výdajů není politicky možný. V ČR jsou vždy koaliční vlády, kromě jedné jednobarevné, která neměla důvěru. To znamená - říkat si, že jednou přijde vláda, která výrazným způsobem omezí mandatorní výdaje, je podle mě nereálná představa. 

Václav Moravec, moderátor
Takže, promiňte, vy osobně mi neřeknete, jestli to považujete za moudré rozhodnutí pro udržitelnost veřejných financí v těch dalších letech, že jsou tady čtyři oblasti, vedle penzí, kde jsou automatické valorizace, teď narážím přesně na tu obranu, na což narážela Jana Maláčová?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Tak výdaje na obranu jsou charakterizované jako quasi mandatorní. Přestože to je v zákoně, já to považuju určitě v případě všech těch čtyř oblastí za správné a bavme se o tom, zda ty parametry jsou nastaveny optimálně, zda ty parametry nemají být případně nastaveny jinak. Takovou debatu vedeme například v penzijním systému. Pokud bude inflace v rámci inflačního, dlouhodobého inflačního cíle nebo tolerančního pásma, tak i ten obrovský skok, a já přiznávám, že je obrovský skok v těch výdajích na obranu, už se nestane. Kdybychom to plnili dlouhodobě, tak vlastně odpovídají ty 2 % tempu a úrovni růstu nebo stagnaci či poklesu ekonomiky, protože my jsme ho dlouhodobě neplnili, tak pak, když ho poprvé splníte, tak souhlasím, že ten nástup je velmi vysoký, ale řekněme si otevřeně, čím to je.

Václav Moravec, moderátor
A to si, řekneme, ve druhé hodině Otázek, protože začne Mojmír Hampl a ještě bude řeč právě o těch valorizacích i v penzijním systému a budoucnosti tuzemské ekonomiky. 

======================
Václav Moravec, moderátor
Dobrý den. Já jsem se díval na Janu Málačovou, jestli řekne dobrý den. Když se podíváme na to, co jsme probírali v hodině první, kde jsme skončili právě u toho, co vy, Mojmíre Hample, respektive NRR, zmiňujete v tom dokumentu Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, kde jsou právě, a upozorňujete na ty čtyři oblasti, které teď jsou valorizovány a přitom jsou fiskálně náročné pro státní.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Budou, ty tři budou od roku 2024. Ty tři oblasti.

Václav Moravec, moderátor
Které budou fiskálně náročné. Znamená to, že tady vzniká problém pro budoucí vlády s budoucími státními rozpočty v souvislosti s těmi valorizacemi?

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
To jste udeřil hřebíček na hlavičku. To, co my říkáme, je prostě varování, varování ze zkušeností z celého světa, zejména pak z Evropy, vyspělé Evropy. V okamžiku, kdy jakýkoliv velký veřejný výdaj takzvaně indexujete, to znamená, zaručíte tam automatický růst bez toho, aby ta položka byla předmětem politického vyjednávání, tak v tu chvíli se ty veřejné finance stávají méně a méně řiditelné. Protože míň a míň prostoru zůstává na to, co je součástí toho klasického demokratického procesu, to znamená definování priorit té konkrétní vlády, té konkrétní politické reprezentace. A neexistuje žádný příklad země, která by byla schopna některý z těch velkých výdajových programů takzvaně deindexovat, to znamená tu indexaci tam zrušit. V demokratickém politickém procesu to prakticky nejde. Takže je to jednosměrka.

Václav Moravec, moderátor
Vy, kdybyste byl ministr, tak v které té oblasti byste na tu valorizaci nešel? Protože předpokládám, že kvůli solidaritě zdravotního systému asi ta indexace u zdravotního systému smysl dává. U školství, je-li prioritou té země školství, smysl dává, nebo nedává?

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Já si vlastně neumím představit, že bych asi kývl na ty klíčové dvě, to znamená školství a zdravotnictví automaticky, 130 % garantovaného platu i ta automatická valorizace plateb za státní pojištěnce. To je ta valorizace, která vlastně bude bolestivá, a je to valorizace, která bude probíhat vlastně velkorysejší mechanismem než penze, protože tam bude valorizace o inflaci a o polovinu růstu reálné mzdy.

Václav Moravec, moderátor
Kdybyste byl ministr financí, tak byste na to nekývl, na tyto dvě oblasti? Školství a zdravotnictví.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Tak to já bych se určitě cukal, ale na druhou stranu říkám, protože ta debata je hodně vyhrocená, mám skoro pocit, že v některých momentech zbytečně. Já říkám fajn, to všechno se dá dělat, to všechno se dá schválit, to všechno se může realizovat, ale pozor, pak to znamená, že musí být zdroje, kterými si to bude financovat. A proto to naše poselství, které říkáme v té zprávě, je, že vláda do velké míry konsoliduje vlastní hospodaření v tom slova smyslu, že prostě hledá nějaké zdroje na výdaje, které sama realizuje. Ale pozor, které realizuje, a přitom to má podporu celé politické sféry, to má podporu, když se díváte na ta hlasování, to má podporu prostě prakticky celé politické sféry, ať už je toto zdravotnictví, nebo školství, ale pak nějak zázračně, lobotomicky nemá podporu to, že se to musí něčím financovat. A s tím my máme problém, protože pak vzniká ta strukturální nerovnováha a ta strukturální nerovnováha i tím konsolidačním balíčkem, který my vítáme, a je dobře, že se posouváme na nižší úrovni deficitu, tak ta strukturální nerovnováha víceméně zůstane podobná v příštím roce, jako je v tomto roce. A samozřejmě, když se vracíme nazpátek, ani jakékoliv zavedení EET tu strukturální nerovnováhu nevyřeší.

Václav Moravec, moderátor
Promiňte, ale může ji částečně narovnávat. Já jsem tady zmiňoval, minulý týden na vašem místě seděl David Marek. Když se podívám na hospodaření…

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
My máme asi stejnou pozici s Davidem Markem, já bych býval byl EET nezaváděl a pak bych ho býval byl nerušil. Já myslím, že prostě ten velký problém český je, že permanentně něco zavádíme a pak to rušíme. A já bych si skoro už myslel, kdybych byl politikem: neruš, nebo ti bude zrušeno. Je to prostě strašný nešvar, a proto já mám jako tu pozici, když už se pak do toho investovalo, celá infrastruktura vznikla, byly v tom utopené náklady, tak bych asi velmi vážil, jestli to znovu rušit. Ale zase tady musím říct Janě Maláčové, je mi líto, tím, že vy jste to pak v tom covidu úplně vypnuli sami jako iniciátoři toho mechanismu, tak jste dali strašně moc argumentů těm, kteří říkali, že je to nákladné a velmi zatěžující pro podnikatelský sektor, protože to vypnuli zrovna ti, kteří to zaváděli. Kdyby to vypínal ještě někdo jiný, tak je to jinak, ale to byl, to podle mě jste si ani neuvědomili prostě, jakou chybu vy děláte. A já znovu říkám, EET, to se bavíme o jednotkách miliard, ale tady v těch velkých výdajových položkách se bavíme o desítkách, stovkách miliard. A my nejsme schopni, ta politická elita jako celek není schopna přijmout fakt, že prostě ty výdaje zvyšujeme rychleji, než jsme je schopni financovat, to je ta potíž.

Václav Moravec, moderátor
Jana Maláčová chtěla reagovat.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Jenom stručně. My se tady zase zasekli na EET, ale já jsem jasně řekla, že to je soubor několika možná desítek kroků. To není jeden zásadní.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Omlouvám se, to jsem nechtěl. Dobře, ale shodneme se, že to není ta jedna věc, která řeší celý problém.

Václav Moravec, moderátor
A teď když se bavíme o těch valorizačních schématech v těch čtyřech oblastech, tak to nejdůležitější valorizační schéma, celkem logické, penzijní systém, aktualizované programové prohlášení na straně 14 z března letošního roku. Zavedeme možnost platit 1 % svého důchodového pojištění od rodičům nebo prarodičům, tato věta tam nebyla v tom původním programovém prohlášení vlády. Je pravdivá informace, pane ministře, že to, co jste si dali do aktualizovaného programového prohlášení, kupříkladu v tom penzijním systému, tedy zavedení možnosti platit 1 % svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům, nezavedete?

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Podle mě je tohle opatření jedním z možných nástrojů k tomu, jak za prvé ocenit rodiny, které mají více dětí a za druhé, jak upevnit mezigenerační solidaritu. A my už máme v zákoně tzv. výchovné. Já jsem jeho kritik, ale je to vlastně jiný nástroj na plnění téhož cíle. Říkám, já jsem kritik, ale ten cíl je vlastně asi shodný a máte různé nástroje. Nástroj je výchovné, plošné všem. Jiný nástroj (a to už je možnost, to není povinnost) je 1 %, to znamená, že když děti budou chtít, tak svým rodičům nebo prarodičům by mohli přidat. Třetí možností je něco, čemu my říkáme rodinný vyměřovací základ, to znamená v okamžiku například, když je žena na mateřské či rodičovské dovolené, aby se jí počítal nějaký základ, jako by pracovala. To je zase podobné. Když se podíváte na čísla a podíváte se na penze, tak propad penzí u žen, které mají tři a více dětí, začínal citelný. To znamená, pravidla jsou nastavena tak, že v tom systému není možné docílit jako přiměřeného výše důchodu v té samé profesi. Takže nemá cenu na jeden cíl používat dvě opatření. Můžeme se přít, jestli je lepší tohle, nebo tohle. A zda je lepší tento parametr, nebo ne. Určitě debatujeme jak to opatření mít parametricky lepší než dneska, to znamená, jak podporovat i v penzi rodiny, které mají děti. A nemůžeme ale mít dvě plošná opatření vedle sebe.
 
Václav Moravec, moderátor
Tak zavedete tu možnost platit jedno procento svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům, nebo ne?

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Pokud se nezruší bez náhrady výchovné. A na to není politická většina, tak ne, protože bychom měli dvě stejná opatření.

Václav Moravec, moderátor
Tak proč jste ho tam dávali?

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Tak v té době vedete celou dobu politická jednání. Máme pět vládních stran, každá má jinou představu, který z těch nástrojů má k tomu cíli vést. Ten cíl je stejný, myslím si, že to tam prostě nebude, protože bychom měli dvě opatření, budou tam jiná. Uvidíme, jak skončí naše politické debaty a jak pak skončí legislativní proces, ale já bych tohle přivítal raději než výchovné, ale výchovné už v legislativě je, není šance ho zrušit bez náhrady. Tak to já bych udělal.

Václav Moravec, moderátor
Co je lepší opatření, to výchovné?

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Z mého pohledu radši tohle.

Václav Moravec, moderátor
A z pohledu Jany Maláčové?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Samozřejmě výchovné, my jsme i tohle prověřovali v té Komisi pro spravedlivé důchody. Kdyby zástupci politických stran dávali pozor, tak by dospěli k tomu samému výsledku a mohli jsme si tohle ušetřit. Podívejte se. Ty hlavní argumenty proti tomuto kroku, který na první dobrou vypadá dobře, tak jsou v podstatě následující. Je to příliš administrativně náročné, vyvádí to hodně peněz z důchodového systému, ty dopady na jednotlivce jsou minimální a ještě to poškodí vztahy v rodině, protože by to možná mohlo v některých rodinách vést k tomu, že si jednotliví sourozenci budou přepočítávat, kdo dává na rodiče víc. Vím, že to zní absurdně takto, nicméně to byly ty argumenty proti tomu, proč se Komise pro spravedlivé důchody shodla na tom výchovném.

Václav Moravec, moderátor
Jinými slovy, je dobře, že tato vláda nenaplní aktualizované programové prohlášení, konkrétně tento bod?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Já jsem se velmi divila, že to tam dali, protože to je věc, která prostě opticky jako budí sympatie, nicméně když se dostanete do hloubky, tak zjistíte, že to prostě nedává smysl. A to výchovné je mnohem, řekněme, jednodušší, spravedlivější nástroj. Já jsem strašně ráda, že tato vláda to výchovné, které jsem prosadila já a které prosadila sociální demokracie, tak zachová.

Václav Moravec, moderátor
Když se podíváme na ten penzijní systém. Stručná otázka pro vás pro všechny, které změny by tato vláda ještě do konce svého mandátu měla provést? Jsou-li takové změny, aby ten systém penzí jako ten, který je nejrobustnější v celém státním rozpočtu, byl udržitelný?

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Nejrobustnější, největší, robustnost je nějaká odolnost, a tak to právě tak není.

Václav Moravec, moderátor
Tím, že tím, že on je odolný právě tím, že peníze na něj vždycky být musejí z pohledu nás jako daňových poplatníků.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Takhle. Těmi změnami, které buď jsou schváleny, anebo které se připravují, ten systém dle našeho názoru jako rozpočtové rady bude robustnější, bude udržitelnější. To koneckonců píšeme i v té zprávě, kterou tady máte a citujete z ní, takže my určitě podporujeme i ty úpravy, které už nastaly. To je ta tzv. malá novela, která prošla sněmovnou, tak i ty, které se chystají, které prošly důchodovou komisí a měly by se přetavit do legislativního návrhu, který bude debatován někdy na podzim nebo v zimě. A tam jde v té velké novele primárně o to svázání věku odchodu do důchodu s očekávanou dobou dožití. To je velká změna, která není, jako byla ta Nečasova reforma tím automatem na zvyšování, ale která pro každou tu klíčovou věkovou kohortu posuzuje, jaká je očekávaná doba dožití a pro ni tím pádem stanovuje důchodový věk. My to považujeme za velmi rozumné, velmi přiměřené a zároveň z hlediska těch dopadů na důchody nás, protože se to týká tedy nás, jak říkám, ani ne stávajících seniorů, tak jako nástroje, které umožní zajistit, že ten penzijní systém bude financovatelný. A pozor, poslední poznámka, protože pak se dlouho nedostanu ke slovu, já tady mám vždycky 1000 poznámek, řeknu z nich tak dvě až tři.

Václav Moravec, moderátor
To je jediné, na čem se hosté ve studiu shodnou, že se nedostali dostatečně ke slovu.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Tak poslední, a jenom chci předběhnout jednu námitku, která určitě zazní, že dáváme stejně my v poměru k HDP menší procento na důchody, než dávají jiné země. Ten argument se objevuje a dokonce s takovou jízlivostí.

Václav Moravec, moderátor
Ona ho chtěla, podle toho, co říkají oči, ho chtěla říct asi Jana Maláčová.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
A dokonce jízlivě ve vazbě na ty naše reporty, kde my ta čísla porovnáváme, jenže se velmi, velmi při tom porovnávání zapomíná na dvě věci. Ad a) že u nás dominantně je ten systém financován z veřejných zdrojů, nikoliv ze soukromých, a to se v tom mezinárodním srovnání prostě do toho nezapočítává, to, jak velké části dostávají senioři i z jiných zdrojů než státních. Ad b) nezapomínejme na to, že máme systémy, ve kterých se důchody normálně daní a my to danění v tom srovnání zase nemáme, takže ta čísla nelze mechanicky přenášet z jedné země do druhé. To chci.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Ještě jste zapomněl na třetí argument, a to je ta zpožděná věková struktura, my jsme mladší. Ale stejně dáváme podprůměrně. A já jsem tu zprávu velmi pozorně tenkrát četla, nicméně já nesouhlasím s tím, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu, aby se to provazovalo. A ty argumenty jsou jasné a to jsem chtěla říct. My se furt orientujeme na věk dožití, místo toho, abychom se podívali na věk dožití ve zdraví, to je úplně jiné číslo. A ten už je dneska pod tou pětašedesátkou, tuším, že teďko aktuálně na 62. Druhá věc je, že doposud nikdo nepropočítal, že když se zvedne věk odchodu do důchodu, tak možná to do nějaké míry vyřeší udržitelnost důchodového systému. Jenom do určité míry v řádu menším, než si všichni představujeme. Ale já bych ráda viděla čísla, jaký dopad to bude mít na výdaje na nemocenskou, když budeme pracovat déle. Na invalidní důchody, na předčasné důchody, v podstatě i na další, na další dávkové systémy, jako jsou dávky na bydlení a podobně. Nebo na hmotnou nouzi, to znamená.

Václav Moravec, moderátor
Vy jste na ministerstvu, když vy jste byla ministryní práce a sociálních věcí, takové možné modelové propočty nedělala?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Nedělali jsme to, respektive jsme s tím tenkrát. My jsme uvažovali o těch kalkulacích tak, aby se to konečně v rámci toho pětiletého hodnocení té zprávy v roce 2019, aby se to zpracovalo. Ale pak, a zní to asi zpětně zvláštně, ale přišel pak do všech těchto plánů a úvah covid. Logicky pak jsme měli jiné starosti, ale čistě racionálně. Pokud se bude zvyšovat věk odchodu do důchodu, s čímž sociální demokracie nesouhlasí, tak chceme vidět čísla na stole, pokud dojde k snížení deficitu důchodového systému, tak jaké ostatní dávkové systémy nám to zatíží? A ještě poslední argument, dokud se neudělá v České republice něco se zdravotní prevencí, tak je to, zvyšovat věk odchodu do důchodu je prostě velký hazard.

Václav Moravec, moderátor
Ale to je to, co navrhuje rozpočtová rada vlády, aby lidé se lépe chovali o své zdraví, protože mnoho těch nákladů v rámci zdravotního systému zmizí, respektive ten systém bude fungovat efektivnější, protože se dlouhodobě.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
NERV teda.

Václav Moravec, moderátor
Pardon, já jsem říkal vás jako rozpočtovou radu. Pardon.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Logicky. Ale nelze prostě zvýšit věk odchodu do důchodu a pak teprve zase začít diskutovat o zdravotní prevenci, to mělo přijít.

Václav Moravec, moderátor
Máte ty propočty, které dávkové systémy, tady Jana Maláčová říká, že by ji zajímalo, mluvila o nemocenské, jestli jsem pozorně poslouchal.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Invalidní důchody, předčasné důchody.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Nemáme a nemůžeme mít. Jediné, co máme, jsou makroekonomické predikce. Já bych vám skutečně nevyčítal, že jste to nepočítali, protože ty případné změny budou někdy až po roce 2030. Věc, co se týče prevence, děláme v tom kroky, zvyšujeme objemy těch fondů prevence pro zdravotní pojišťovny, ale to nezařídí ani vláda, ani Sněmovna, ani Senát. Pokud si sami neuvědomíme svůj vztah k vlastnímu zdraví, my k tomu vytváříme systémy, máme tam nějaké bonifikace pro ty, kteří se o to zdraví starají. A přestože se někdo stará o zdraví, tak může velmi onemocnět, to si zas neříkejme, že to takhle úplně není. Nicméně kdybychom nedělali nic, což je taková nejlepší politická metoda v tomto případě, že tady nic populárního nevymyslíte, tak někdy v průběhu 20-25 let bude mít ten důchodový systém schodek, jenom důchodový systém 5 % HDP. Pro představu to znamená, kdyby to bylo letos, tak letos nebo příští rok je to 350 miliard jenom z důchodového systému. A z toho, teď si řekněme, při 4 - 4,5 procentní úrokové míře státních dluhopisů to produkuje dalších 15 miliard úroků navíc každý rok. A pořád dopředu, protože státy své dluhy prostě neplatí, platí jenom úroky. Takže něco se s tím udělat musí. Ty změny nejsou nijak dramatické, nejsou postaveny tak, aby ten systém se dostal na nulu, což by bylo ideální, prostě bylo by to ideální, kdybychom měli důchodový systém jako v rovnováze. Co je na tom špatně?

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Jo, já že na nula výdajů. Pardon.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Ne, ne, ne, ne.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Předsudky.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Ne, já jsem myslel v rovnováze.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
To bylo freudovské přeřeknutí. Ale počkejte, počkejte, teď by ten systém vlastně měl být v přebytku, v rovnováze nebo v přebytku teď, protože nejsilnější, nejsilnější věkové skupiny teď jsou aktivní. A my je ani teď nemáme. I teď tam generujeme jako schodky.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Letos to bude mimořádně vysoké, máme čísla za prvních osm měsíců, ale bude to tak 1,2-1,3 % HDP možná. Nebo 1 %. V tomto okamžiku.

Václav Moravec, moderátor
V deficitu?

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
V deficitu. Jenom toho důchodového systému, v okamžiku, kdy máme nejsilnější aktivní ročníky. A to se samozřejmě bude snižovat, tyhlety ročníky budou po tom roce 2030 odcházet do penze a tam se ta nerovnováha prostě prohlubuje.

Václav Moravec, moderátor
Pak poslední reakce Jany Maláčové.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Mně v těch debatách vadí jedna věc. My jsme se poučili s druhým pilířem, o tom, co říkal Mojmír Hampl, že to nemá jít ode zdi ke zdi. Já hledám chybu u nás, protože bychom přesvědčili 800 tisíc lidí, a ne 80 tisíc, tak už by ten systém nikdo nezrušil, takže já hledám chybu na vlastní straně. My se snažíme ty návrhy, které v této chvíli debatujeme, které se buď schválily, nebo které přijdou, aby nebyly nějak revoluční, aby byly dlouhodobě přijatelné. Já si myslím, že ty parametry nějakým způsobem tomu odpovídají. Debata o tomhle je vlastně debata o nástroji, který použít jak v důchodovém systému, nebo bonifikovat rodiny, které mají více dětí. A můžeme se přít, jestli ten nástroj je lepší, nebo horší. Nebo nějaká kombinace, to je to poučení. Ale něco s tím udělat musíme. Že to není populární, to je pravda, že to bohužel současná parlamentní opozice, abych byl spravedlivý, zneužívá a říká k tomu příliš silné věci a rozděluje to společnost, já jsem si toho vědom, že čím je společnost rozdělenější, tím to může mít dramatičtější dopad nejenom na stav té společnosti, ale i na veřejné finance. To tak prostě je, že pak je to ode zdi ke zdi.

Václav Moravec, moderátor
Jana Maláčová. Poslední reakce.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Mě to trošku jakoby, já bych si přála, abych končila pozitivně. Já bych si přála, aby důchodový systém byl vnímán jako politika, která má prostě pomoci jako k soudržnosti lidí ve státě. A to, co se tady celou dobu, poslední roky, vlastně posledních 30 let jako dělá a říká, tak že to je problém, že nás to bude stát peníze atd. Všichni se shodneme na tom, že je potřeba nějakým způsobem ten systém stabilizovat. Já jsem koneckonců, my sociální demokraté jsme předložili jeden jediný ucelený návrh, jak to vyřešit, a ten spočívá v tom prostě, že v jedenadvacátém století nelze kvůli té demografii, které budeme čelit a kvůli tomu, jak se nám vyvíjí ekonomika, mám na mysli robotizaci, umělou inteligenci prostě financovat jenom ze zdanění práce. Je potřeba to systematicky dofinancovat z jiných daní, zejména majetkových, kapitálových. A o tom můžeme diskutovat. Tak aby prostě všichni, kteří v téhle zemi pracovali, a víte, že máme odpracováno kolik v průměru, 44 let, tak aby nemuseli poslouchat, že na jejich důchody nebude. Já si prostě myslím, že jestli tohle bude pokračovat místo nějaké seriózní rozumné debaty, tak prostě těm výzvám a těm problémům, které nás čekají v příštích letech a desetiletích, tak prostě nebudeme čelit. Takže pojďme se o tom bavit racionálně, všichni chceme konsolidovat veřejné finance, všichni chceme stabilizovat důchodový systém, pojďme soutěžit v tom, kdo má, kdo má lepší recepty.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Přeháníme. Ne. Na důchody vždycky bude, otázka je, na jaké, jaká bude jejich kupní síla a na co jiného nebude? To je ta otázka.

Václav Moravec, moderátor
My tak krásně končíme. Kdybych vás nemusel uklidňovat v té první části Otázek, tak bychom…

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Jenomže vy jste uklidňoval sebe, ne nás, my jsme byli docela klidní.

Václav Moravec, moderátor
Ale najednou… takže to byl moderátor. Hlavně že jste se na mě, pane ministře, obracel, ať uklidním paní exministryni. Vás jsem se chtěl zeptat, jestli počítáte s tím, že ta nejistota a ten politický konflikt, který jsme sledovali v tomto týdnu v pátek v Poslanecké sněmovně, kdy i ten konsolidační balíček skončí u Ústavního soudu.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Nevíme, jestli tam skončí.

Václav Moravec, moderátor
Opozice to naznačuje, hnutí ANO.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Má na to právo.

Václav Moravec, moderátor
Takže vy s tím počítáte, že může skončit konsolidační balíček u Ústavního soudu.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
V zásadě každý návrh zákona může skončit u Ústavního soudu, pokud se najde skupina senátorů nebo poslanců, kteří jsou přesvědčeni, že je protiústavní. Já bych tím šetřil, já jako osoba.

Václav Moravec, moderátor
A to, že to je kvůli tomu, že stanovujete pevná hlasování, protože to je to, proč.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Tak to už Ústavní soud zkoumal. Nemyslím si, nepředpokládám, ale nevím, že by Ústavní soud v tomhle tom konkrétním, v této konkrétní věci změnil názor. Já tvrdím, že. A tvrdím to dlouhodobě, že můžeme změnit jednací řád. My jako občanští demokraté známe vládní i opoziční lavice, to znamená, chceme ten jednací řád upravit tak, aby umožnil vládnout většině, ale současně, aby umožnil prezentovat názory menšiny. A protože to známe z obou dvou stran, tak si myslím, že naše návrhy jsou vlastně vyvážené, protože sami sebe jsme zažili na té i druhé straně toho politického souboje ve sněmovně. A že je to někdy paradox. Já jsem se ptal, jak vzniklo pevné hlasování 9-14, to znamená jenom 10 hodin na schválení zákonů. Tak vzniklo to v době, kdy jsme byli v opozici my a byl to nástroj tehdejší vládní většiny k tomu, aby koncentroval jejich hlasy, protože většina byla velmi těsná. A časem se z toho stal nástroj pro opozici, ne pro vládní většinu, takže takhle podle mě, máme se jakoby domluvit, ti, kteří jsou v té sněmovně, aby se na to dívali z obou dvou stran. Nejenom, že dneska je pro mě pohodlnější ten nástroj mít, protože zrovna vládnu, nebo jsem zrovna v opozici, aby obě dvě strany měly ty svoje práva vyvážená.

Václav Moravec, moderátor
Chcete mít poslední slovo, Mojmíre Hample?

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Ne, určitě dáma bude mít poslední slovo, ale protože už teď přetékáme do toho Ústavního soudu.

Václav Moravec, moderátor
Ano, Josefu Baxovi, novému šéfovi Ústavního soudu.

Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady
Ale vy chcete něco pozitivního, tak já bych řekl něco pozitivního. Já si myslím, že ten konsolidační balíček a změny v důchodovém systému přes tu velkou bolest, krev na bojišti, pláč a velké politické náklady a to, co zažívala sněmovna, tak čistě z hlediska makroekonomického opravdu pomáhají veřejným financím a posunou veřejné finance na lepší dráhu. Nebudeme ale zpátky na té bezpečné letové hladině. Je to dobrý krok, ale nikoliv konec a nevím, jestli si celá politická elita uvědomuje, že součástí toho konsolidačního balíčku je přesně numericky vytvořená trajektorie toho, jak se mají veřejné finance zlepšovat dál až do roku 2028. Nezaznamenal jsem, že by k tomu dával někdo nějaký pozměňovací návrh, spousta jich tam byla, ale bude to schváleno jako zákon a až do roku 2028 je tam trajektorie, jak se máme na tu bezpečnou hladinu dostat a snižovat strukturální saldo každý rok o půl procentního bodu. Ne běžné, strukturální saldo. To, ve kterém máme tu největší potíž. A já teda si počkám na to, co politická elita bude tvořit v těch dalších letech, protože zpátky. Znovu říkám, na těch, v těch bezpečných vodách předcovidových nejsme, ale bude to aspoň lepší.

Václav Moravec, moderátor
Jednou větou.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Důchodci rozpočet nezruinovali, konsolidační balíček jde jenom po pracujících a vláda neřeší to hlavní, a to je hospodářský růst.

Václav Moravec, moderátor
A teď ne, teď už mi nic neřeknete.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Loučíme se s tím, že důchodci rozpočet nezruinovali, ale musíme dělat všechno pro to, aby bylo i pro budoucí penze.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí
Proto jste jim sebrali …. To je nesmysl.

Václav Moravec, moderátor
A tady vidíte, jak by pokračovala harmonie a neskákání si do řeči.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Proto jsem říkal, ať tady skončíme pozitivně.

Václav Moravec, moderátor
Takže děkuji ministru financí, prvnímu místopředsedovi ODS Zbyňku Stanjurovi.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Já děkuji za pozvání.

Václav Moravec, moderátor
Janě Maláčové, exministryni práce a sociálních věcí, poradkyni Českomoravské konfederace odborových svazů.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí 
Děkuji za pozvání.

Václav Moravec, moderátor
A předsedovi NRR Mojmíru Hamplovi, děkuji za tuto věcnou, i když někdy bouřlivou debatu. Těším se na další setkání v Otázkách. Díky, na shledanou.

Zbyněk Stanjura, ministr financí 
Bylo to celkem ještě milý. Děkujeme.

Václav Moravec, moderátor
Na shledanou.

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí 
Na shledanou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.